lördag 9 november 2013
"Spök" på cirkus
En helg i oktober var vi uppe i Stockholm för att se Spök. Jag såg originalet för ca 30 år sen med Björn Skifs och Martin Ljung. Minns inte mycket av den, förutom att jag tyckte den var jättebra.
Storyn är ju inte så mycket att tala om, en utbränd popstjärna kommer till ett kråkslott för att skriva låtar till nya skivan och vila upp sig. Han är, sig själv ovetande, den siste i en rad ättlingar till den man som två systrar för ca 250 år sen blev förälskade i och dumpade. Då tog de livet av sig och har sen dess varit osalig andar på detta slott i väntan på att kunna ta dö på hela ätten. Naturligtvis misslyckas de och kommer att fortsätta att vandra runt.
Måns Zelmerlöv- popstjärnan Dante, Loa Falkman - betjänten Bernhard, Lena Philipsson och Sussie Eriksson - systrarna Giljotina och Salmonella.
Bra underhållning, fast jag kan hålla med recensenterna att akt 2 var bättre. Men det som framför allt överraskade var vilken all-round artist MZ är. Sjunga, dansa, agera - en mycket positiv överraskning. Det hade jag faktiskt inte förväntat mig. De andra 3 vet man ju är professionella och kunniga, men att han också var det var en kul upptäckt.
Vi var på matinéen, och sen besökte vi A & Ö på kvällen. Jätteroligt, vi ses ju inte så ofta, men det är lika kul när det sker. Och framför allt så är det som att A och jag pratade i går. En härlig helg!
torsdag 5 september 2013
Virkad filt
Eftersom jag fått så mycket så kunde jag ju inte säga nej till hennes hjälpvädjan, utan det lovade jag. Sen när hon kom, så visade det sig att det saknades 2 rutor, 1 var redan gjord och till den sista fanns nästan allt garn. Men jag hade passande garn, så bara om man vet om det, kan man se att det finns en som är lite annorlunda. Kändes jättebra att jag kunder återgälda allt handarbete ngt i alla fall.
Blev dessutom sugen på att göra något liknande till mig själv, men jag måste besinna mig, ty har många ej färdiga projekt.
Onsdagsklubben med Anna Rudberg och Vibeke Olsson
lånad från Hultgrens bokhandels facebook-sida |
Anna och Vibeke had mötts när de debuterade i mitten av -70-talet som tonåringar. De första alstren var väl då ungdomsböcker, och vad jag förstod så hade Anna skrivit några då och nuvarande boken "Och över byn välver sig himlen" var en återkomst efter många år. Boken handlar om olika personer i en by på landet under perioden sent 1800-tal till nu-tid. Olika personer kommer till tals och även skildras djuren och deras relationer till människor. Hon nämnde bara ngt om hunden som springer efter bilen med matte i, och det lät som att det var inledningen på en eländig historia, så jag ska ej läsa boken.
Vibeke hade skrivit 4e boken i en ny historisk serie, som utspelar sig i sågverkens Sundavall, en by uppbygd kring sågverket Svartliden och vi får följa en ung kvinna "Bricken" från slutet 1800-tal till sågverket och byn läggs ner under andra världskriget. Det är tänkt att bli 6 böcker i serien. Hon har även skrivit böcker som utspelar sig under romartiden och andra världskriget.
Blev en lite annorlunda kväll, där de mer hade en dialog med varandra om varandras böcker, men även mer filosofiskt om livet i allmänhet. Mycket bra och intressant kväll.
tisdag 3 september 2013
Kvällspicknick
I kväll när G kom hem, så hade han köpt sallad på vägen hem, och tyckte att vi skulle passa på att åka ut på Korpaholmarna för att ha en picknick i solen. Det är ju inte så många kvällar kvar som är så fina som denna. Så vi tog cyklarna och begav oss iväg. Mysigt att sitta i solen och äta och njuta av tillvaron.
Dessutom så hade vi denna och flera andra änder som nyfiket och ganska närgånget betraktade oss och antagligen var intresserade av något ätbart. Men sallad med skagenröra kändes inte som något bra alternativ för änderna, utan de fick ta sig tillbaka till havet och hitta något annat. Men härligt att se dem på så nära håll.
Dock gick solen i moln och framåt ½8, så blev det kyligt, men vi hade ju haft en mysig vacker kväll fram till dess.
måndag 2 september 2013
Disputation
I början av juni var jag på disputation, mitt livs första, och troligen enda. Eva, som hållit på länge, var färdig att lägga fram sin avhandling "Thérèse Racquin av Emile Zola", om språket och översättningar till svenska, samt användandet av färger i berättelsen. Jag läste igenom hela avhandlingen, och jag förstod inte allt, men när själva disputationen var igång, så kände jag igen mycket. Så jag hade nog förstått mer än jag insett.
Tyckte att det var en mycket intressant och bra dialog/presentation av en lektor från franska institutionen i Lund. Blev ett samtal, på en mycket trevlig och bra nivå. Spännande upplevelse, men vilket enormt jobb hon har lagt ner på detta. Alla fotnötter och litteraturlistan, och alla som var inne i denna värld var mycket imponerade! Vilket jag håller med om, även om det är svårt att se vad det hela är bra för (fast det kan man ju inte säga till henne)
Sen mingel med skumpa och nötter på institutionen, innan betygsjuryn kom in och sa att hon blivit godkänd. Det måste man väl bli när man är inne i denna fas, om man låg i riskzonen för godkännande, så borde det ju kommit fram tidigare.
Därefter bil till Skeppsholmen och en samlingslokal, där vi hjälptes åt att duka, fixa glas till det mousserande och ta emot maten. Catering av italiensk buffé, jättegod mat. Men det var ju tur att vi var många som hjälpte till, för det var mycket att fixa.
Men innan det var dags för det, så var det konsert av några av Evas gamla musikkompisar, och det var kul att höra dem. Det var musik från Zolas tid.
När festen började avta så plockade vi och städade och sen skjuts hem till Eva och Anders, där Kerstin och jag skulle sova över, innan vi tog tåget tidigt nästa dag för att komma hem.
Det var en härlig upplevelse, och något som man nog aldrig får vara med om igen, även om disputationer tydligen är offentliga, men om man ej känner personen ifråga, så blir det ju ej av att gå dit.
söndag 1 september 2013
Åter till vardagen..
Är nu åter till vardagen efter sommar och semester och byte av jobb etc. Ska försöka komma ikapp med lite av allt som hänt senaste tiden under kommande dagar, så misströsta ej, ty det kommer mera!
tisdag 16 juli 2013
Bröllopspresent
Slutet av juni var vi på bröllop, G's äldste son gifte sig och till dem hade jag sytt denna kudde, eftersom deras nya efternamn börjar på S. Trodde att det skulle vara mer komplicerat än det H som jag sydde förra året, men det gick ganska enkelt faktiskt. Och sen blev den riktigt fin tycker i alla fall jag, och förhoppningsvis brudparet. Eftersom jag inte har hittat något sätt att bränna porslin på här, så har jag fått övergå till andra hantverk när det gäller presenter.
måndag 15 juli 2013
Första semesterdagen
Ligger nu och kopplar av i hängmattan, efter ett bra dagsverke. Förmiddagen bestod av ett beting om tvätt av målning. Det vita på stugan är svartfläckigt eller avskavt. Så först tvätta av och sedan se om det räckte, eller om vi behöver måla om. Soligt och varmt, så blev ju solande samtidigt, men när det väl var klart såhade solen gått i moln och börjat blåsa. Blev inte riktigt samma sak i hängmattan, men man kan ju koppla av i alla fall.
söndag 9 juni 2013
Studentnalle!
Äntligen är jag klar med min studentnalle. Hittade mönster och tänkte att det är perfekt som present till C, som tar studenten på fredag. Skaffade material i mars någon gång och tänkte att jag har ju gott om tid. Men som vanligt så kommer man ju inte igång i tid, utan senaste veckorna har jag stressat med detta. Först virka alla delar, sen ska de stoppas och sys ihop, och det är ju monteringen som tar längst tid. Man vill ju att det ska bli bra, men antagligen är jag alltför petig och noggrann, men så blev ju resultatet också bra! Känner mig väldigt nöjd faktiskt!
Virkad i dubbelt garn Tilda med detaljerna i enkelt garn och sen kuddstopp. Har suttit med det sista i dag och är alldeles öm i pekfingret. Vi var i stugan och jag hade ingen fingerborg, en klar miss.
måndag 13 maj 2013
Böcker lästa under april 2013
23 - "Limpopos akademi för privatdetektiver" av Alexander McCall Smith
24 - "Food junkie" av Mons Kallentoft
25 - "Profetmorden" av Mehmet Murat Somer
26 - "Fiber & Brimstone" (A Scrapbooking Mystery) av Laura Childs
27 - "Kulla-Gullas lilla lila" av Cecilia Hagen
28 - "Sleight of paw" (A Magical Cats Mystery) av sofie Kelly
29 - "Mina minnesbilder" av Birgit Nilsson
30- "Pirate King" av Laurie R King
24 - "Food junkie" av Mons Kallentoft
25 - "Profetmorden" av Mehmet Murat Somer
26 - "Fiber & Brimstone" (A Scrapbooking Mystery) av Laura Childs
27 - "Kulla-Gullas lilla lila" av Cecilia Hagen
28 - "Sleight of paw" (A Magical Cats Mystery) av sofie Kelly
29 - "Mina minnesbilder" av Birgit Nilsson
30- "Pirate King" av Laurie R King
lördag 11 maj 2013
Fågelhelg på Öland
För ett par veckor sedan åkte vi en helg till Öland för att titta på fåglar och bara ha ett avbrott i största allmänhet.
Vi bodde på Gammalsbygården i Gräsgård, ca 1,5 mil norr om Ottenby på västsidan. Vi har bott här en gång tidigare, och det var fortfarande väldigt mysigt. Denna gång bodde vi i fönstret upp till vänster, med utsikt mot havet och strandängarna. Enkel, men mycket god mat, trevlig stämning. De har ju bara 14 rum, och det var inte fullt. Så man pratade med de andra som var där. De flesta fågelskådare, eller i alla fall starkt naturintresserade. Vi bordet bredvid satt ett par från Tranås, med sommarhus på Horns udde, så Västervik kände de ju till.
Fredagen när vi kom över till Öland var vi i Eckelsudde fågelreservat på östsidan, med mycket storspov. Penåsa lund, mitt på Öland, där vi hörde göken och såg svart-vit flugsnappare samt..
enorma mängder blåsippor. Stora mattor med blommor, men det var lite mulet och grått, så de var ej helt utslagna.
På lördagen var vi upp till Norra Öland, G till Halltorps ängar och jag gick ngn timme i Borgholm, hittade ombréfärgat broderigarn, hurra! Sen åkte vi till L för att hälsa på, är ju faktiskt nästan 2 år sen vi sågs. Tiden går fort. Därefter ut till Egby udde för att titta på fåglar och L följde med, tyvärr regnade det hela tiden, men fåglarna var ju aktiva i alla fall.
Söndag
skulle vi ägna dagen åt Ottenby, men tyvärr var det riktigt dimmigt. Vid vissa tider såg vi inte ens toppen på fyren, men vi åkte tillbaka uppåt Schäferi-ängarna och såg en del där. Sen åter ner på udden, men här var utdelningen betydligt sämre. Sista anhalten innan hemfärd blev Görans dämme, men här fanns inget nytt.
Men en härlig helg och totalt såg vi 96 arter, helt otroligt. Ett drygt 60-tal varje dag. Så jag kan faktiskt tänka mig fler såna här helger framåt i tiden.
Vi bodde på Gammalsbygården i Gräsgård, ca 1,5 mil norr om Ottenby på västsidan. Vi har bott här en gång tidigare, och det var fortfarande väldigt mysigt. Denna gång bodde vi i fönstret upp till vänster, med utsikt mot havet och strandängarna. Enkel, men mycket god mat, trevlig stämning. De har ju bara 14 rum, och det var inte fullt. Så man pratade med de andra som var där. De flesta fågelskådare, eller i alla fall starkt naturintresserade. Vi bordet bredvid satt ett par från Tranås, med sommarhus på Horns udde, så Västervik kände de ju till.
Fredagen när vi kom över till Öland var vi i Eckelsudde fågelreservat på östsidan, med mycket storspov. Penåsa lund, mitt på Öland, där vi hörde göken och såg svart-vit flugsnappare samt..
enorma mängder blåsippor. Stora mattor med blommor, men det var lite mulet och grått, så de var ej helt utslagna.
På lördagen var vi upp till Norra Öland, G till Halltorps ängar och jag gick ngn timme i Borgholm, hittade ombréfärgat broderigarn, hurra! Sen åkte vi till L för att hälsa på, är ju faktiskt nästan 2 år sen vi sågs. Tiden går fort. Därefter ut till Egby udde för att titta på fåglar och L följde med, tyvärr regnade det hela tiden, men fåglarna var ju aktiva i alla fall.
Söndag
skulle vi ägna dagen åt Ottenby, men tyvärr var det riktigt dimmigt. Vid vissa tider såg vi inte ens toppen på fyren, men vi åkte tillbaka uppåt Schäferi-ängarna och såg en del där. Sen åter ner på udden, men här var utdelningen betydligt sämre. Sista anhalten innan hemfärd blev Görans dämme, men här fanns inget nytt.
Men en härlig helg och totalt såg vi 96 arter, helt otroligt. Ett drygt 60-tal varje dag. Så jag kan faktiskt tänka mig fler såna här helger framåt i tiden.
fredag 10 maj 2013
Kryddinköp och motion
Idag jobbade G och då passade jag på att kombinera inköp och motion. Nämligen cykeln ut till Mariebergs Trädgård, där jag köpte påfyllning till kryddlandet ute vid stugan. Vi var där i går och öppnade upp den för sommaren och då såg vi att kryddorna lidit denna vinter. Det verkar som om myntan, gräslöken och oreganon klarat sig, men däremot behövde rosmarin och persilja planteras om. Så sagt och gjort, först snabbt ner till stan för att laga mina glasögon; en skalm hade ramlat av, skruven igen som lossnat. Sen ut till Piperskärr och Mariebergs, och jag var inte ensam om den idén. Det var halv kaos på parkeringen och även framme vid kassan, inte så mycket i växthusen, finns ju ett stort område att gå på. Men det gick ganska fort, och sen belönade jag mig med en Dajm-strut. Än så länge är det ju lite nyhetens behag med glass.
Därefter hem för att mysa resten av dagen, med bok och virkning, samt gosa med katten.
torsdag 2 maj 2013
Cykelinköp
Förra helgen så var jag i vimmerby på Motorsport och tittade på cyklar, och då hittade jag denna fantastiska cykel. Cancerfondens "Ride for life", även om jag inte vet hur Cancerfonden är länkad till denna. Men jag kunde bara inte motstå denna jätterosa företeelse, utan jag köpte den!
Snacka om att inte vara impulsiv, fast jag hade ju funderat på den ett tag, så helt oöverlagt var det ju inte. Den har 28 tums hjul, vilket är större än min andra cykel, samt ett annat stuk på styre, så ställningen blir lite annorlunda. Men man cyklar ju ståndsmässigt till jobbet.
söndag 21 april 2013
Camilla Thulin och Karina Ericsson Wärn på Onsdagsklubben
I veckan var vi på Onsdagsklubben och såg och hörde Camilla och Carina prata om mode i stort i utveckling från ca 1870-talet fram till dags dato. Detta finns mer att läsa om i Modebibeln och sen även mer i det personliga, privata: Varför kan inte äldre damer ha långt hår? Varför kan man inte visa sina överarmar, även om de har gäddhäng etc?
Roligt och inspirerande. De har tillsammans en blogg "Oss granntanter emellan" som är jättekul och intressant.
Men vi konstaterade att det var inte riktigt samma klientel som det brukar vara. Men nu var det ju inte bara författare utan även en hel del om mode, samt ett känt namn, även för de som ej läser. Räknade till en man, och det var ju inte heller konstigt.
Köpte CT's bok så nu får vi se om jag kan få några tips på hur man ska se ut.
Roligt och inspirerande. De har tillsammans en blogg "Oss granntanter emellan" som är jättekul och intressant.
Men vi konstaterade att det var inte riktigt samma klientel som det brukar vara. Men nu var det ju inte bara författare utan även en hel del om mode, samt ett känt namn, även för de som ej läser. Räknade till en man, och det var ju inte heller konstigt.
Köpte CT's bok så nu får vi se om jag kan få några tips på hur man ska se ut.
söndag 7 april 2013
Böcker lästa under mars 2013
13. "Bland spioner, kommunister och vapenhandlare" av Jan Mosander
14. "Shut your eyes tight" av John Verdon
15. "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" av Göran Rosenberg
16. "Golden Gate" av Alistair MacLean
17. "Det gyllene mötet" av Alistair MacLean
18. "ABC å allt om D" av Nina Ulmaja
19. "Välkommen ut på andra sidan" av Annamaria Jansson
20. "Sjung tills du stupar" av Tommy Körberg
21. "Jakten på svenskheten" av Qaisar Mahmood
22. "De drunknades strand" av Domingo Villar
14. "Shut your eyes tight" av John Verdon
15. "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz" av Göran Rosenberg
16. "Golden Gate" av Alistair MacLean
17. "Det gyllene mötet" av Alistair MacLean
18. "ABC å allt om D" av Nina Ulmaja
19. "Välkommen ut på andra sidan" av Annamaria Jansson
20. "Sjung tills du stupar" av Tommy Körberg
21. "Jakten på svenskheten" av Qaisar Mahmood
22. "De drunknades strand" av Domingo Villar
lördag 6 april 2013
Göran Rosenberg "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz"
Jag och R hade ju läst boken och det var spännande att höra honom berätta och läsa ur boken. Berättelsen fick en helt ny dimension. Fantastiskt bra, och mycket gripande och man kände verkligen boken.
G ska låna den som ljudbok, eftersom han föredrar det sättet att "läsa".
torsdag 4 april 2013
Dialektala ord och talesätt
För några veckor sen var vi på Västerviks bibliotek och lyssnade på Elisabeth Hjortvid-Johansson som berättade om dialektala ord och talesätt från området härikring, men även om Smålandsakademins bok med några år på nacken. Där skriver ett antal av akademins ledamöter om språk i olika former. En mkt intressant och rolig föreläsning, där jag faktiskt kände igen en hel del som G brukar använda eller i alla fall har berättat om.
lördag 9 mars 2013
"Bland spioner, kommunister och vapenhandlare" av Jan Mosander
Berättelser om olika händelser i nutidshistorien; Pragvåren, Münchenolympiaden, Harrisburg, oliktänkande i DDR, Stig Berling etc. JM skriver om hur han upplevt dessa olika händelser utifrån sin horisont, han har varit på plats och rapporterat hem till olika media i Sverige. Senare även återkommer han till vissa platser och ser tillbaka vad som hänt sen dess.
Boken inleds med ett kapitel om grundstötningen av Costa Concordia, där han var med, och beskrivning av hur han upplevde detta.
En jätteintressant bok med mycket händelser som man får en djupare kunskap om, eller händelser som man inte ens kände till, eller haft en helt annan bild utav. Bra skrivet, flytande språk och engagerande ämnen. Värd att läsa!
fredag 8 mars 2013
Internationella kvinnodagen!
Passade på att få sig lite kultur till livs på lunchen genom ett arrangemang på Västerviks bibliotek. Tre kvinnor från biblioteket läste tänkvärda texter av kvinnor, Moa Martinsson, Elsie Johansson, Karin Boye och Maria Wine samt två elever från Visskolan som sjöng och spelade passande utvalda stycken. Dock bara ett som var skrivet av en kvinna, en av de medverkande: Höstkväll, skriven till en god vän i en svår stund - väldigt fin.
Innan start så fanns enklare fika att tillgå, så att man får något i sig, för lunch måste man ju ha.
Som helhet jättebra, och mycket duktiga visskoleelever. Vad kul det är att biblioteket annordnar såna här saker. Vi får verkligen kämpa för att det ska finnas kvar!!!
bild lånad från Vviks biblioteks Facebooksida |
torsdag 7 mars 2013
Vi Läser nr 1 2013
Första numret för året av Vi Läser, som alltid intressant och kul. Huvudartikel om Barbro Lindgren, av någon anlednng så har jag knappt läst henne alls. Masarin-böckerna - var jag för gammal, eller varför har jag itne lästs dem? Ingen aning. Kanske att de inte fanns på biblioteket, eller att de inte fördes fram som intressanta.
En artikel om Gustav Klimt, om ett nytt praktverk av hans bilder. Tycker att de är mkt vackra. Upptäckte honom via A, som när vi var i Paris köpte ett kort att ge till sin kille, och då fick jag korn på honom.
Ett litterärt vattenhål i New York som funnits i 20 år. Dit kommer alla möjliga författare och läser ur sin produktion och diskuterar, lät väldigt kul. Men det är ju lite lång resa.
måndag 4 mars 2013
Stickad volangsjal
Har nu stickat klart volangsjalen, som jag köpte garn till i höstas, när vi var på Syfestivalen. Ett handfärgat garn från ett företag på Åland. Mjukt, flerfärgat och väldigt vackert. Sen stickade man på volangen i ett annat mohairgarn, med tunnare stickor, därför ser de olika ut. Blev jättefint, men tyvärr mindre än jag trodde. Så man får använda den lite annorlunda än jag tänkte från början.
söndag 3 mars 2013
Fantastisk idrottsdag!
Vilken fantastisk dag det varit! Först upp tidigt för att se Vasalopps-starten och följa detta, alla de nio milen till Mora. Fast vi passade på att gå ut och gå en timme i det soliga vädret med ca 1 timme kvar.
Sen kom vi hem lagom för att se upplösningen, spännande och roligt som alltid.
Men det bästa kom ju sedan - VM-5-milen i Val di Fiemme. Johan Olsson som går loss och åker större delen av loppet helt på egen hand - helt fantastiskt. Och att han höll hela vägen, det var ju det man oroade sig för - att han inte skulle orka och bli upphunnen och sen inte få medalj. Men hela vägen gick det och det blev ju ett jättebra VM för Sverige, med många silver och sen kröntes det hela med 5milsguldet. Kunde ju inte bli en bättre avslutning. Var också kul att se Anders Södergren och Daniel Rickardson, gjorde ju också jättebra lopp.
Sen tog ju Sverige också flera medaljer på inomhusEM idag och det var ju kul. Michel Torneus silver i längd, Ebba Ljungmark och Emma Green Tregaro silver och brons i höjd, Moa Hjelmer brons 400m. (Dessutom medaljer i går, Abeba Aregawi guld 1500meter, Erica Jarder brons i längd).
En helg att glädjas över - vet ju inte när det blir något liknande!
Sen kom vi hem lagom för att se upplösningen, spännande och roligt som alltid.
Men det bästa kom ju sedan - VM-5-milen i Val di Fiemme. Johan Olsson som går loss och åker större delen av loppet helt på egen hand - helt fantastiskt. Och att han höll hela vägen, det var ju det man oroade sig för - att han inte skulle orka och bli upphunnen och sen inte få medalj. Men hela vägen gick det och det blev ju ett jättebra VM för Sverige, med många silver och sen kröntes det hela med 5milsguldet. Kunde ju inte bli en bättre avslutning. Var också kul att se Anders Södergren och Daniel Rickardson, gjorde ju också jättebra lopp.
Sen tog ju Sverige också flera medaljer på inomhusEM idag och det var ju kul. Michel Torneus silver i längd, Ebba Ljungmark och Emma Green Tregaro silver och brons i höjd, Moa Hjelmer brons 400m. (Dessutom medaljer i går, Abeba Aregawi guld 1500meter, Erica Jarder brons i längd).
En helg att glädjas över - vet ju inte när det blir något liknande!
lördag 2 mars 2013
Böcker lästa under februari 2013
4 - "The Beautiful Mystery" av Louise Pen
5 - "I shall wear midnight" av Terry Pratchett
6 - "Hiss of Death" av Rita Mae Brown
7 - "Tänk på 3tt tal" av John Verdon
8 - "Tjockare än vatten" av Mark Billingham
9 - "Jesus sista ord på korset var inte; Härifrån ser man hela Mariannelund" av Jonas Gardell
10 - "Mitt i livet" av Herman Lindqvist
11 - "The Torso in the Town" av Simon Brett
12 - "Roten till det onda" av Peter Robinson
5 - "I shall wear midnight" av Terry Pratchett
6 - "Hiss of Death" av Rita Mae Brown
7 - "Tänk på 3tt tal" av John Verdon
8 - "Tjockare än vatten" av Mark Billingham
9 - "Jesus sista ord på korset var inte; Härifrån ser man hela Mariannelund" av Jonas Gardell
10 - "Mitt i livet" av Herman Lindqvist
11 - "The Torso in the Town" av Simon Brett
12 - "Roten till det onda" av Peter Robinson
fredag 1 mars 2013
söndag 24 februari 2013
"Mitt i livet" av Herman Lindqvist
Memoarbok av HL, mycket intressant och vad mycket han gjort som utrikeskorrespondent, som man inte var på det klara om. Numer är han ju främst historieskrivaren, men han har ju varit på plats i alla stora konflikter under -60 och -70-talen. Pragvåren, Beirut, Pakistan, Kambodja, Biafra, Vietnam. Sen lugnare tider som korrespondent i Japan, Paris, Madrid, där han började skriva kåsörböckerna och sedan historieböckerna. Mycket bra bok, välskriven och lättläst. Mest intryck gjorde kapitlet om Kambodja och röda khmerernas intåg i Phnom Penh och hans resa ut ur landet via kringliga vägar och svåra umbäranden.
Men man förstår ju inte varför han befann sig på alla dessa platser och igen och igen. Hade ju familj hemma som han borde tänkt på. Men som han skriver flera gånger, han var inte mogen för att ha familj. Verkar som det ändrades med hans andra familj, fast då var han ju även äldre.
Men man förstår ju inte varför han befann sig på alla dessa platser och igen och igen. Hade ju familj hemma som han borde tänkt på. Men som han skriver flera gånger, han var inte mogen för att ha familj. Verkar som det ändrades med hans andra familj, fast då var han ju även äldre.
fredag 22 februari 2013
"Jesus sista ord på korset var inte: Härifrån ser man hela Mariannelund" av Jonas Gardell
Ska se om jag kan klara av att hitta twitter och få hans meddelanden kontinuerligt. Tror att det är via nätet ngn stans, men vet inte riktigt hur.
torsdag 21 februari 2013
"Tänk på 3tt tal" av John verdon
Mark Mellery får ett brev med en uppmaning; "Jag känner dig väl, tänk på ett tal upp till tusen och öppna sen det lilla kuvertet". Han väljer spontant 658 och det är vad som står i kuvertet. Han ber Dave Gurney, pensionerad polis, om hjälp och snart är han indragen i en jakt på en seriemördare.
Spännande bok, med en bra upplösning, som var förståelig, visserligen tillkrånglad, men man får ju svar på vem och varför - och det vill man ju. Och vägen dit var spännande och bra, men varför måste alla poliser grubbla, och lite halvdant. Vill han bo på landet, eller inte? Hur är det med frun? Hur ska han ha det? Detta var lite irriterande.
Pusselhjälp!
Passade på att lägga upp ett pussel i eftermiddags, 1000 bitar, där motivet inte är helt klartfrån bilden, utan man ska lägga det som händer efter bilden på kartongen. Har inte testat detta förut, så det ska bli spännande.
Men så snart jag lagt upp alla bitar, så fick jag sällskap. Här sitter han ju snällt bredvid, men alldeles innan så låg han strategiskt mitt över alla bitar. Inte det lättaste att lägga, och dessutom när han går iväg, så drar han gärna med sig bitar ner på golvet. Får hoppas att alla bitar finns kvar.
onsdag 20 februari 2013
Books & Dreams, vinter 2013
Vinterns nr av B&D, som innehåller en blandning av artiklar, intervjuer etc om/med författare och böcker. Bl a har man plockat ut 48 av säsongens böcker, som anses som de bästa. Håller kanske inte med om allt, men alltid kul att få möjligheten att hitta ngt nytt som man inte annars skulle sett.
Synd bara att deras författarkvällar finns i storstäderna, alltså inget för mig.
Synd bara att deras författarkvällar finns i storstäderna, alltså inget för mig.
tisdag 19 februari 2013
"Hiss of Death" av Rita Mae Brown
Ännu en bok i serien om Mary "Harry" Harristeen och hennes vänner, både 2 och 4-benta. En sköterska hittas död, fullt frisk vad man vet, sedan ännu en sjukhusanställd. Samtidigt hittar Harry en knöl i sitt bröst och en resa inom sjukvård, cancervården börjar. Det kändes som att denna bok mer handlade om hur hon hanterar sin cancer och vård än deckargåtan. Dessutom var inte de 4-benta djuren så framträdande som jag tycker att de brukar vara. Det är ju i mångt och mycket de som är det mysiga med dessa böcker, katterna Mrs Murphy och Pewter samt hunden Tucker. Läste ju ut den för att få veta vem som var mördaren (vilket inte var så svårt att räkna ut heller), men det finns bättre böcker i serien.
måndag 18 februari 2013
"I shall wear midnight" av Terry Pratchett
Den fjärde boken om Tiffany Aching, ung häxa i område The Chaulks i Discworld. Hon har ständiga följeslagare och hjälpare i Nac Mac Feegles, småväxta blå män. I denna bok kommer konsekvenser av handlingar hon gjort i tidigare böcker. Mr Cunning, en företeelse, som är andeliknande jagar henne och hon måste, för att visa att hon är en riktig häxa, vinna över honom. Detta gör hon naturligtvis, för annars skulle ju serien ta slut, och det lär nog komma flera. Egentligen är detta en barn/ungdomsbok, men jag gillar TP och då kan man läsa detta också. Tycker nog inte att denna var lika bra som de tidigare, gick lite på sparlåga, kändes det som. Partier som var transportsträckor, men ändå läsvärd.
söndag 17 februari 2013
"The Beautiful Myster" av Louise Penny
Ett mord i ett isolerat munkkloster i den kanadensiska vildmarken. Dit kommer kommissarie Gamache och inspektör Beauvoir, som de första utomstående på hundratals år. Munkarna har gett ut en skiva med gregorianska sånger och detta är i centrum av konflikten som ledde till mord.
Mitt i utredningen kommer plötsligt Sûretés högste chef till klostret. Han och G är okontanta och vad är hans plan mitt i allt detta? Händelser som berör både G och B och leder till ett val som B gör i slutet som jag inte gillar. Men för historien och dramaturgin är det nog rätt, men jag gillade inte det.
Gillar inte när det kommer in en massa politik och hur ska man bete sig och vad händer etc. Men får väl se vad som händer i nästa bok. Eftersom jag retat upp mig på händelserna i slutet så måste jag ju läsa nästa.
Böcker lästa under januari 2013
1. "En lögn att lita på" av Elisabeth George
2. "Mrs angels tårtbageri" av gaile Parkin
3. "The Yard" av Alex Grecian
Den första boken jag läste i år var en klar besvikelse! Tyvärr. Vanligtvis gillar jag EG, men tycker att böckerna blivit annorlunda sen hon tog död på Lynleys fru. Denna var många sidor, men ingen jätteintressant historia. Efter avslutad läsning visade det sig att det fanns lögner överallt, i mordhistorien (eller var det överhuvudtaget en?), i svärdotterns liv, Havers grannar, Lynley och hans chef/älskarinna etc. Inte värd att läsa. De andra klart läsvärda, se längre kommentarer i egna inlägg.
2. "Mrs angels tårtbageri" av gaile Parkin
3. "The Yard" av Alex Grecian
Den första boken jag läste i år var en klar besvikelse! Tyvärr. Vanligtvis gillar jag EG, men tycker att böckerna blivit annorlunda sen hon tog död på Lynleys fru. Denna var många sidor, men ingen jätteintressant historia. Efter avslutad läsning visade det sig att det fanns lögner överallt, i mordhistorien (eller var det överhuvudtaget en?), i svärdotterns liv, Havers grannar, Lynley och hans chef/älskarinna etc. Inte värd att läsa. De andra klart läsvärda, se längre kommentarer i egna inlägg.
onsdag 6 februari 2013
"The Yard" av Alex Grecian
En bok som utspelar sig i det viktorianska London, ca 1 år efter Jack the Ripper-morden. En polisman hittas mördad i en koffert, hans ögon och mun har sytts igen. Den nyligen bildade mordroteln, med 12 st detektiver ska lösa detta mord, samt flera andra brott som skett. Den nyligen anställde Walter Day får hand om fallet och han får hjälp av Dr Ben Kingsley, som arbetar med idén om fingeravtryck. Konstapel Hammersmith, som ägnar sig åt en död skorstenspojke, mkt beroende på hans egen barndom, morden, där offren rakats, mm.
Boken var väldigt varierande, bitvis enormt seg, och bitvis riktigt spännande. Även om man ganska snart mötte mördaren och fick vara med om vad han gjorde och tänkte, vilket jag tycker är lite tråkigt.
Det var ett segt parti i mitten, där jag fick kämpa för att ta mig igenom, men sen tog den sig. Dock fick jag inget riktigt grepp om varför mördaren gjorde som han gjorde (polismördaren), morden av de skäggiga männen som rakats, där förstod man motivet. Men som helhet trots allt läsvärd, och jag gillar ju deckare i historisk miljö, och man fick ju även en känsla för den tiden och de miljöer som fanns då.
tisdag 5 februari 2013
Pussel
Har lagt pussel, vilket är jättekul. Men som synes här har jag haft hjälp av vår fyrfota inneboende, och den sista pusselbiten saknas. Vad han gjort med den, är det ingen som vet!
söndag 3 februari 2013
Gerda Antti och Anna Maria Jansson på Onsdagsklubben
foto: Peder Gustafsson, Sveriges Radios hemsida |
Hon har planerat att skriva en trilogi, så nu höll hon på med bok nr 2. Hon hade haft tur att få boken antagen nästan med en gång. Sen berättade hon att hon i grunden är journalist, jobbat med sport på DN, AB, TV4 och numer på SVT. Där hon kommenterar skidskytte tillsammans med Magdalena Forsberg, och det var kul att höra, för vi har ju inte kunnat placera vem detta var. Men i och med att hon jobbat på TV4 är det ju inte så konstigt.
foto: Anna-Lena Ahlström, DN's hemsida
Men som helhet; jättemysigt ändå. Det är så kul så länge som Malin och Fredrik på bokhandel orkar hålla på med dessa kvällar. Ser redan fram emot nästa gång.
lördag 2 februari 2013
"Mrs Angels tårtbageri" av Gaile Parkin
Mrs A kommer i kontakt med många personer, både som tårtbakare och i egenskap av granne. Man får uppleva många historier och lära sig en hel del om Rwanda, kriget etc.
En mycket rolig bok, samtidigt som den är ett allvar i botten. Men mysig, med alla människor och dras öden och händelser. Har jämförts med Damernas detektivbyrå, men här finns en allvarligare ton. Men definitivt läsvärd!
onsdag 30 januari 2013
TjejMMMiddag
I går hade vi tjejmiddag hemma hos en arbetskamrat. Hon brukar ordna sådana ett par gånger om året. Fixar en meny, handlar ingredienser, och sen när vi kommer delar vi in oss i arbetslag och lagar de olika maträtterna. Jättetrevligt och roligt. Ett mysigt sätt att umgås, där man jobbar ihop och samtidigt pratar, diskuterar och skrattar mycket.
På gårdagens meny var det bästa den stompade potatisen, som blandades med fetaost och olivolja och sen i portionsformar och gratinerades i ugnen.
Efterrätten innehöll smaksatt Kesella över bär, som gratinerades i ugnen, inte riktigt min favorit.
Men vi hade jättetrevligt, som alltid, och var hemma i hyfsad tid, vilket ju också är skönt!
måndag 28 januari 2013
Födelsedag
fredag 25 januari 2013
Nyårsrevyn
Förra helgen var vi på den lokala Nyårsrevyn här i stan, och den var jättebra. Det var 4:e året som vi var på den och den kändes väldigt genomarbetad och proffsig. Vilket är fantastiskt med tanke på att alla är amatörer. Sjöng och spelade jättebra. 3 st dansare som var enormt duktiga. Som helhet en fantastisk upplevelse.
onsdag 16 januari 2013
Böcker lästa under december
81 - "Mästare jag mött" av Tommy Engstrand
82 - "XO" av Jefferey Deaver
83 - "Mörkt motiv" av Louise Penny
84 - "Kalle och Hobbe" av Bill Watterson
85 - "Mitt liv som bok" av Paul Desalmand
86 - "Kaddish på motorcykel" av Leif Zern
87 - "Blå koral" av Louise Boije av Gennäs
Mitt liv som bok var en jättemysig historia utifrån en bok som berättar om sitt liv. Dess läsare, bokhandlar/antikvariat där den befunnit sig, hur böckerna diskuterar olika saker på nätterna, när de är ensamma. Ända fram till den försvinner och dör, och inte på det sätt man trodde ca 10 sidor innan slutet.
Blå koral, andra delen i hennes trilogi om 2000-talet. Lite långdragen i vissa avsnitt, men ganska bra. Hade dock inte alls förväntat mig vissa händelser, som gör att kamratgruppen börjar tappa sin gemenskap. Ska bli intressant hur sista delen blir.
Mörkt motiv, deckare som utspelar sig i Kanada, i en liten ort med en kommissarie Gamache, trevlig bekantskap och en riktigt bra historia, där man hittar en äldre kvinna död i skogen, skjuten med en pil - olyckshändelse el mord? Utredningen visar..
82 - "XO" av Jefferey Deaver
83 - "Mörkt motiv" av Louise Penny
84 - "Kalle och Hobbe" av Bill Watterson
85 - "Mitt liv som bok" av Paul Desalmand
86 - "Kaddish på motorcykel" av Leif Zern
87 - "Blå koral" av Louise Boije av Gennäs
Mitt liv som bok var en jättemysig historia utifrån en bok som berättar om sitt liv. Dess läsare, bokhandlar/antikvariat där den befunnit sig, hur böckerna diskuterar olika saker på nätterna, när de är ensamma. Ända fram till den försvinner och dör, och inte på det sätt man trodde ca 10 sidor innan slutet.
Blå koral, andra delen i hennes trilogi om 2000-talet. Lite långdragen i vissa avsnitt, men ganska bra. Hade dock inte alls förväntat mig vissa händelser, som gör att kamratgruppen börjar tappa sin gemenskap. Ska bli intressant hur sista delen blir.
Mörkt motiv, deckare som utspelar sig i Kanada, i en liten ort med en kommissarie Gamache, trevlig bekantskap och en riktigt bra historia, där man hittar en äldre kvinna död i skogen, skjuten med en pil - olyckshändelse el mord? Utredningen visar..
onsdag 2 januari 2013
Doptårta
Men hon är verkligen duktig med allt hon bakar. De ser jättefina ut, och jag förstår inte hur hon har tålamod!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)