torsdag 27 december 2012

Fågelskådning i hemmiljö


För några dagar sedan så hade vi denna fasantupp precis utanför dörren, i cykelstället. Han vandrade fram och tillbaka där i snöfallet, troligen så har han upptäckt att det finns mycket mat i detta område. Det är ju många som matar fåglar här, och alla småfåglar verkar överleva trots det stora antalet katter.
Vi har sett ett fasanpar i skogsdungen bortom Welux och antagligen kom han därifrån. Det var kul att se honom, men hóppas att han hittade tillbaka till skogen.

torsdag 20 december 2012

Kulturhelg i Malmö, del 3 - Placido Domingo


Efter några timmars vila på hotellet - vi var ju båda trötta och förkylda, så skulle vi få i oss lite mat och vi gick ner till Brasseriet som låg i botten av hotellet, och åt Moules frites - jättegott. De hade även escargot, men vi hann inte med 2 rätter, tyvärr.
Sen så var det dags för helgens egentliga begivenhet och anledningen till att vi var i Malmö över huvud taget - Placido Domingo! Jag såg honom för ca 20 år sen i Stockholm, och när jag såg att han skulle komma till Sverige, var jag ju bara tvungen att försöka komma dit. Han är ju över 70 år, och uppbokad flera år framåt, så troligen var detta sista chansen att få se honom.
Ut till Hyllie igen och denna gång Malmö Arena. Han hade sällskap med en puertorikansk sopran, Ana Maria Martinez, som var väldigt duktig. Dessutom Malmö Symfoniorkester under ledning av Eugene Kohn, dirigent som länge samarbetat med PD.
En härlig upplevelse, tyvärr satt vi långt från scenen och naturligtvis hade jag glömt teaterkikaren. Den är inköpt men har vid flera tillfällen blivit kvar hemma. Har ännu inte lärt mig att jag har en. Försökte ta kort, men det var för långt håll, vilket innebar att bilderna blev suddiga, eftersom det var för lång slutartid. Men jag vet ju att den suddige mannen är PD.
En upplevelse, fasts lite besviken blev jag att han inte sjöng några arior av Puccini etc. Dessa som är tenorariorna, när man lyssnar på olika tenorers skivor (jag har ju några stycken) så är det ju vissa som alltid återkommer. Men jag antar att han tröttnat på dessa, ev kanske även rösten säger ifrån. Jag tyckte att rösten höll jättebra, men kanske inte för ariorna. Sjöng musicals, operetter och ev arior ur några spansktalande operor.
Men trots detta, som helhet jättekul.

onsdag 19 december 2012

Kulturhelg i Malmö, del 2 - Tutankhamon


På lördagsförmiddagen begav vi oss ut till Malmömässan i Hyllie för att se Tutankhamonutställningen. Inga problem att ta sig dit, väldigt många tåg gick via Hyllie (2 stationer fr centralen) och därefter delade sig spåren. Det vi kom med gick vidare till Köpenhamn och Helsingör, och det var enormt mycket folk. MEn tydligen var det julmarknad på Tivoli, och många skulle nog dit.


Men vi gick mot utställningen och den var enormt intressant och välplanerad. Det är ju inte äkta vara, utan kopior, men det gjorde inget, för de var välgjorda och man fick ju all historia och information om allt kring graven, innehåll, upptäckt och vad man vet om Tutankhamon.
Alla fick hörlurar och när man stannade framför en film, så fick man in ljudet till denna och även de första montrarna, där det beskrevs hur Howard Carter, efter sju sorger och åtta bedrövelser äntligen fann den oupptäckta graven. När han skådade in i hålet "I can see wonderful things". Därefter fick man gå själv och titta i olika montrar och via olika siffror vid varje monter få information om vad man såg. Mycket bra gjort. Även G som inte visste egentligen någonting, kände att han lärt sig väldigt mycket.

Mumien låg i 4 rum inuti varandra, så perfekt inpassade att det var svårt att ta sig från en till nästa. De yttre belagda med bladguld och längst in en stensarkofag. Alla med bilder, figurer, tecken som symboliserade farao och livet efter detta.


Längst in i stensarkofagen fanns en kista och sen den inre där mumien låg, av guld vägandes 150 kg, helt otroligt. Där fanns även den kända guldmasken samt i mumiens lindor ett antal amuletter, skarabéer etc.

Det var en helt underbar utställning och även för mig som kunde mycket var den givande. Så här har man verkligen lyckats göra en spännande, instruktiv, rolig och lärande utställning. Men vad jag vet så är det en vandringsutställning, så den är inte gjort i Malmö, och med tanke på alla kopior som är gjorda, så måste den ju visas för en större publik.
Sen kan man ju fundera över vad som kan ha funnits i de stora faraonernas gravar, Ramses, Amenhotep etc, som ju alla varit föremål för gravplundring. T's grav var ju orörd, men han var ju en obetydlig farao, både i tid och till vad han gjorde. Så hur mycket har inte gått förlorat pga plundringar.
Vederkvickta av detta så var det dags för lunch och sen vila på hotellet innan kvällens begivenheter.

måndag 17 december 2012

En tidig julklapp - tvättmaskin


Nu har vi, efter 3 år, kommit fram till att det nog vore bra med en tvättmaskin inne i lägenheten. Det går ju bra med tvättstugan, men emellanåt är det svårt att få tider och att gå fram och tillbaka sent i mörker, kyla och snö har vi nu kommit fram till att vi vill slippa.
Så en Husqvarna tvättmaskin inköptes och i veckan installerades den både el och vatten. Avloppsröret ligger i kanten och det finns ändå rejält med plats i duschen, så vi är jättenöjda. Och för att det inte ska kännas alltför stor utgift så kallar vi det en tidig julklapp.


Kulturhelg i Malmö, del 1


Förra helgen var vi i Malmö, för att vara lite kulturella, mer om detta i del 2 och 3. Vi åkte till Kalmar, ställde bilen där och tog sen tåget ner till Malmö. Det tog lite drygt 3 timmar, och sen hade jag bokat ett hotell, Savoy, som låg precis mittemot stationen, tog 3 minuter ca. Det var ett perfekt läge med tanke på att jag var förkyld och hade en envis hosta, som gjorde att jag inte hade mycket ork och G var allmänt trött. Här ser vi utsikten från vårt hotellrum, tegelbyggnaden till höger är järnvägsstationen.
Kom ner vid 5-tiden, till hotellet och sen ut för att hitta en restaurang. Vi hade ju inte tänkt på att det var fredag, jultider och storstad, så vi fick gå förbi ett antal fullsatta restauranger, men hamnade till sist vid Gustav Adolfs torg, där vi åt pasta med skaldjur. Jättegott och ungefär vad vi tänkt oss. Sen åter mot hotellet och då gick vi förbi "buren" där Musikhjälpen skulle finnas veckan efter.
Tyvärr var det ju inte heller väder för att promenera i. Annars kan jag tycka att det är skönt att gå runt på stan i kvällningen, men det var för kallt. Så åter till hotellet och den tebricka som fanns på rummet, man kunde i alla fall få en kopp te med mjölk! och medhavd chokladkaka.

söndag 16 december 2012

"Vi Läser" nr 6 - 2012

Som vanligt en jätteintressant tidning med många roliga och spännande artiklar. En stor intervju med Bodil Malmsten, vars dagböcker och Finistère- böcker jag är väldigt förtjust i. Dessutom artiklar om serietecknare, och främst kvinnliga sådana. Kanske inte riktigt min melodi, men kul att lösa om dem. En artikel om Sven Yrvind, seglingslegend (hade jag ingen aning om) boende i Västervik, och de böcker han har med sig på en seglats och nu håller han på med en ny båt för att segla jorden runt, 73 år, fantastiskt.
En kavalkad över 2012, från A till Ö - jätterolig. Plus en massa annat mera. Man blir alltid lika glad när tidningen dimper ner i brevlådan.

tisdag 11 december 2012

Böcker lästa under november

75- "Arabesk" av Barbara Nadel
76 - "Delhis vackraste händer" av Mikael Bergstrand
77 - "Långt ifrån död" av Peter James
78 - "Död som du" av Peter James
79 - "Cat striking back" av Shirley Rousseau Murphy
80 - "And then there was no one" av Gilbert Adair

Arabesk var en deckarhistoria som utspelades sig i Istanbul, tips från en arbetskamrat som delvis är turkisk. Hon säger att hon känner sig hemma i boken och jag kan förstå vad hon menar, man kände av omgivningen, känslor etc som förekommer i staden. Dessutom var historien inte så dum, så det blir nog fler böcker av henne.
Delhis vackraste händer om Göran, misslyckad medelålders man, som reser till Indien, träffar S, som tar honom med överallt, och allt som han upplever. Först mkt negativt och motvilligt, men sedan allt mer hemma i Indien. Mkt bra och mysig bok.
Cat striking back, en besvikelse. Jag gillar hennes böcker och att katterna kan prata och verkar som detektiver, men den här storyn var inte något bra, så jag hoppas att nästa blir bättre.
And then there was no one, ännu en besvikelse. Har läst de två föregående som var pastischer på Agatha Christie, och utspelades sig i 30/40-talets England. Men denna var nutid och plötsligt var huvudpersonen med, som varit förebild för deckartanten i förra böckerna, och jag tror att de singlade nerför Reischenbach Falls i slutet, men inte säker, och tyvärr inget bra. De två förra är mkt bättre.

tisdag 4 december 2012

Onsdagsklubben, författarmorgon med Christopher O'Reagan och Maria Ernestam

Idag har vi varit på författarmorgon med dessa 2 författare, jätteintressant och spännande. Christopher är ju historiker, som man mest har sett på tv's Go'kväll och hans specialitet är den gustavianska tiden och framför allt 1780-1809. Inte så värst lång period. Men vilken entusiasmerande person och kunnig, hela tiden jättespännande och rolig. Presenterade sin senaste bok "Kärlekens krigare" om Gustaf Mauritz Armfelt och Magdalena Rudenskiöld, och efterdyningarna efter Gustav III's död.
 
 

Därefter kom Maria Ernestam, som berättade om en historia som var en byggsten i hennes senaste roman "Marionetternas döttrar". Fragment från hennes farfar, som var en stridbar journalist på 30-talet om vad som händer i Tyskland. De tog emot judiska flyktingar och en person som de hade kontakt med, for vidare till USA och hans umbäranden där. Detta är en del av det som blev denna bok, om en judisk amerikansk flykting som kommer till ett litet västkustskt samhälle och blir en katalysator för en händelse, som helt förkvävts. Lät mycket intressant.


Båda bilderna från Bokia Vviks facebooksida
 
En härlig upplevelse som start på dagen,dessa evenemang lever man länge på.







söndag 2 december 2012

Beaujolais Nouveau/1:a advent

I går provsmakade vi årets Beaujolais Nouveau. Vi hade totalt glömt bort detta i och med allt annat som händer för närvarande, och sen konstaterade vi också att det inte varit någon reklam eller några artiklar om detta.
Tredje torsdagen i november släpps ju årets vin från Beaujolais, och det var ju en jättestor grej för ca 2 år sen. Jag kommer ihåg när jag jobbade på det franska bolaget, och vi hängde på låset för att vara säker på att få tag i några flaskor, och sen provsmakade vi tillsammans efter jobbet. Roligt hade vi, men ingen höjdare som vin betraktat. Fransmännen lyckades med marknadsföringen i detta sammanhang. Men nu har det ju förändrats.
Vi provade i alla fall, och det var lättdrucket, saft och mycket skumbanan, inte speciellt gott, men kul som happening.
Bredvid ser man också årets adventsljusstake, som vi gjorde klar i går och tände första ljuset nu på morronen. Mossa plockad i början av november ute vid stugan, så i år behövde vi inte riskera att leta under snön. Vi vill ju gärna ha mossa med dekorationer i, visserligen brandfarligt, men man får ju se sig för.

lördag 1 december 2012

Adventskalender


Idag är det den 1:a december och jag har börjat öppna min adventskalender. När jag och C var på Syfestivalen i oktober så stannade vi i Norrköping på vägen hem, och hann gå lite i affärer där och då var jag inne på Body Shop. En affär som jag är väldigt förtjust i, gillar ju duschcremer och liknande, så jag har alltid ett upplag.
Inköpte mig denna kalender och i dag fick jag öppna lucka 1 - en duschcreme med doft av cranberry. Jättehärligt! Väldigt onödigt och därför känns det lyxigt!

Sista onsdagsklubben - Uppesittarkväll



I onsdags var det höstens sista onsdagsklubb, Uppesittarkväll, där det var 2 personer från olika bokförlag som presenterade delar ur sin utgivning, som kunde vara intressanta för alla läsare, men också passa som julklappar. dessutom deltog Lena Göransson från Tofvehult och presenterade sin nya bok "Jul i Tofvehult". Fikat var saker ur den boken, och det var flera goda grejor, så jag var starkt betänkt att inhandla den, men sen tänkte jag att vi har så många kokböcker redan. Men vi ska på julbord där nu i december, så man vet ju aldrig.
Rabatt på allt vi handlade, så man kunde ju inte låta bli detta. Dels en bok till min brorssonson, det gäller ju att börja i tid! Sen en bok till G, en ny om Hälge. Vet egentligen inte om det är nya berättelser, men han gillar ju det, så det blev ett paket. Sen del 5 i Sveriges historia, skriven av Dick Harrison, jag tror att det är 8 delar totalt, så här har han något att bita i. Har inte börjat läsa serien än!
Till mig själv, dels Kalle och Hobbe, som jag är väldigt förtjust i. Förr fanns de med i jultidningskatalogerna, men så icke längre. Dessutom en bok om alfabetet, var bokstäverna kommer ifrån, varför de ser ut som de gör etc. Egentligen en barn/ungdomsbok, men jag kommer att ha glädje av den också.
Dessutom så vann den August-priset för bästa barn/ungdomsbok, och det var ju lite kul.

tisdag 27 november 2012

Stickad halskrage

Nu verkar det som om vintern är på väg och då har jag precis gjort klart en kombinerad polokrage/mössa. Den är så pass lång att man kan dra upp den över huvudet och ha som mössa. Tänkte att det kunde vara praktiskt när man cyklar med hjälm och tunn mössa (som man inte vill ha på sig på stan!). Då kan man dra upp denna över huvudet och få värme, och samtidigt inte se allför hemsk ut. Dessutom tror jag att färgen kan bli snygg till min vita jacka.

söndag 11 november 2012

Böcker lästa under oktober

70 - "Scones & Bones" av Laura Childs
71 - "Lördagens stora bröllopsfest" (Damernas detektivbyrå) av Alexander McCall Smith
72 - "Den dubbla tystnaden" av Mari Jungstedt
73 - "The God of the hive" av Laurie R. King
74 - "Strömkarlen" (Kyrkoherde Simon Eldfeldts andra fall" av Limme & Palmqvist

Onsdagsklubben - Anders de la Motte

bild från VT:s nätupplaga, foto:Ulrik Alvarsson
I onsdags var det dags för ett nytt författarbesök på bokhandeln och det var Anders de la Motte som var där och berättade om sitt skrivande och sina böcker. I grunden polis, senare säkerhetschef på flera internationella bolag och sedan i våras författare på heltid.
Har skrivit 3 böcker, Geim, Buzz och nu senast Bubble, alla tre om slackern HP och hans kontrollerade syster Rebecka. I först boken hittar HP en telefon på pendeltåget, tar upp den och plötsligt frågar den "Vill du spela, HP?". HP svarar Ja, och sen dras han mer och mer in i händelser som står honom över huvudet. Boken diskuterar hur man flyttar gränser för ens moral och vad man kan tänka sig att göra. 
Sen återkommer de i två böcker till. Det var från början inte tänkt att bli 3 böcker, men han upptäckte att det fanns mycket historier, så det räckte till 3 st. Alla tre har element av funderingar över det nutida informationssamhället, och vart det kan ta vägen om någon har onda avsikter.
Nu skriver han på sin fjärde bok, men den kommer att behandla något helt annat.
Han var mycket engagerad och inspirerande att lyssna till. Kände att nu ska jag nog komma till skott och läsa Geim, som ligger i min hylla för ännu ej lästa böcker.
Här finns en länk till artikel i Västervikstidningen

söndag 4 november 2012

Sommaren är slut..

I går tog vi upp båten och stängde sommarstugan, så nu kan man verkligen säga att sommaren är över. Det har den ju visserligen varit ett tag nu, men igår blev det sista fixat, så att säga.
G startade morronen med att åka ut och hämta båtvagnen och sen tog vi upp den lilla båten. Den har ju varit inne i stan nu i höst, för fiske. Och de har ju varit ute några gånger med varierande fiskelycka, en gång i storm och regn fick man 20-talet gäddor med ett par t o m runt 8 kg. En annan gång i sol och kav lugnt väder, lyckades man få upp 4 st, så det har varierat.
Sen fraktade vi ut båten, vinteremballerade den och plockade undan det sista från huset. Tömde blomurnor och tömde vatten ur systemet och till sist så gick vi en sväng i skogen och plockade vitmossa och lingonris inför advent och sen var det dags att stänga stugan för vintern och åka hem.
Vi åker ju ut under vintern och tittar till stugan, men eftersom vi ej  har något vatten så bor vi inte över där under vintern. Men det innebär ju också att när våren kommer, så åker vi ut och öppnar stugan och då får man en sommarkänsla som är speciell.
Hej då stugan, vi ses i vår igen!

tisdag 30 oktober 2012

Nostalgi


I helgen gjorde vi citronfromage till efterrätt, pulver som vispades några minuter i mjölk och sen fick stå i kylen ett tag. När jag växte upp och fick välja, så ville jag alltid ha citronfromage, men det var något slags pulver som bas, som sen kokades.
I mitt minne otroligt gott. Men även detta blev gott, fast inte så gott som jag mindes. Men om den sen berodde på ett annat tillagningssätt, eller att man lärt sig många olika smaker och det därför inte är lika märkvärdigt - det förtäljer inte historien.
Men gott och lättlagat var det, och en stunds minne från barndomen!

söndag 28 oktober 2012

Bokens Dag


I dag har jag och R varit i Vimmerby, Astrid Lindgrens Näs och upplevt ovanstående 5 författare. som alltid underhållande, spännande och man får idéer till nya läsupplevelser. Tyvärr var det inte ens fullsatt! Jätteförvånande, eftersom samma sak i Västervik sålde ut på bara 3 timmar. Vad kan det bero på?
Lättare att komma iväg på kvällen, söndag kanske är vikt för familjen. Inte så mycket reklam, har bara sett någon enstaka annons i Vimmerbytidningen, och inte speciellt framträdande. Men tyvärr så missade de mycket.
En rolig blandning, både av personligheter och vilken slags böcker de skriver. Golnaz Hashemzadeh var årets debutant, och hon hade skrivit en självbiografiskt inspirerad bok om en flicka som flyr Iran, med inga minnen därifrån, växer upp i Sverige, men får alltid höra att hon inte hör hit. Så hon presterar och det är vad som formar hennes liv, verkar det som. Men hon pratade bra, även om det blev lite innantilläsning, men ska nog leta upp denna på biblioteket.
Björn af Kleen, har läst hans bok "Jorden de ärvde" och den var riktigt intressant. Mycket man ej visste om hur fidekommiss och adeln tänker etc. Däremot var han ingen stor talare, men pratade även om detta att han känner sig mer hemma i sin skrivroll, än att prata.
Gerda Antti om sin nya bok, som utspelar sig på ett äldreboende. Läste vissa stycken, och den låter rolig och underfundig. Har läst några böcker av henne, men det är några år sen, så jag är inte helt säker på hur de var.
Helene Tursten kommer med sin 10:e bok om Irene Huss, och denna gång handlar den om gängkriminalitet. Berättade om sin research, och den tid hon lägger på detta. Mycket driven som talare, och ändå fick man känslan av kontakt och en intimitet, inte illa.
Bob Hansson avslutade det hela, och jag vet inte vad jag ska kalla honom. Estradör sa konferenciern, och det passar nog ganska bra. Hoppade mellan ämnen, pratade om en massa utanför sin nya bok, även om det blev en del om den. Kul och tänkvärd.
Hela sammankomsten avslutades med ett gemensamt estradsamtal, och där tänkte jag att hur ska detta gå? Alla var ju så pass olika, och inte alltför talföra kändes det som. Men de svarade på frågor och talade om olika ämnen (konferencier Kicki Wilhelmson styrde det hela jättebra) och även frågor/svar inom panelen, så jättelyckat.
Som helhet en fantastisk dag, som stärker en inför kommande veckas arbete. Man behöver verkligen sånt här ibland, som omväxling mot vardagslivet.

lördag 27 oktober 2012

Syfestivalen

Förra fredagen var jag och en väninna och besökte Syfestivalen, Älvsjömässan. Hon hämtade mig 6.20 och via ett fikastopp på Sillekrog var vi framme strax före 10. Parkerade och passerade grindarna 10.02, 120:- i inträde, och det första vi gjorde var att ställa oss i bankomatkön. Den var än så länge inte så lång, som väl var. Många av utställarna tar kort, men inte alla, så det är ju bra att ha tillräckligt med kontanter om man skulle hitta något roligt. Och det lyckades vi ju med.
Strövade runt metodiskt genom hela mässan i ca 3 tim, sen en paus med hamburgare och sen fortsatt strövande. Fram till ca 12 var det ganska lugnt, men därefter kom det mycket folk. Så vi var glada när vi runt ½3-tiden begav oss i väg.
Det var naturligtvis en jättehärlig upplevelse, massor av roliga utställare med alla upptänkliga sorters handarbeten. Bl a såg jag hur man gjorde frivoliteter, något jag alltid undrat över. Har hört begreppet, men ej vetat vad det var. Garn och små skyttlar, där man knöt knutar, som sedan fästes ihop i ringar och stjärnor etc. Kanske något för framtiden. Annars var det som mest förvånade mig, mängden av utställare om lappsömnad. Nu är det ju 10-12 år sen jag var, men då var mässan varken så stor eller innehöll den mängden lappteknik. Som synes ovan lyckades jag även köpa med mönster och även ett tygkit från en utställare. Skulle vara köpa mönstret med de 3 katterna, men då säger säljaren "om du köper tygkitet, så betalar du bara halva priset för mönstret". Det är klart att jag gick på det!
Handfärgat mohairgarn till en sjal med volanger. Det svarta och mönstrade ner till höger ska jag försöka mig på en tunika/klänning el dyl. (Enl C så påminde detta om Desigual, som tydligen är ett känt innemärke, naturligtvis helt okänt för mig.)
På väg från Syfestivalen hade vi bestämt att besöka Stoff & Stils nya affär i Kungens Kurva. Så vi åkte dit, utan exakt adress, men vi tänkte att det måste vi ju hitta. Jo det gjorde vi ju till sist, efter ca 15 minuters rundkörande och letat adressen, men den gatan var väl gömd. Till sist av en ren lyckträff såg C skylten mellan två andra byggnader. Så vi kom dit, via en parkering och hoppande över ngn häck och staket. Men fram kom vi, skam den som ger sig! Där köpte jag de andra tygerna, och där får vi se vad det blir. Har inga konkreta planer ännu.
Sen körde vi hemåt med fikastopp i Hageby Centrum, Norrköping (eller Mirum galleria som de heter numer) och där gick vi en sväng i affärerna också. Sen vidare mot Västervik i regn och mörker, inget vidare väder, men C körde på och allt gick bra. Hemma vid ca 20.30 efter en underbar dag där man kunnat frossa i tyger, garn, handarbete av alla slag, och haft en kul och härlig resa tillsammans.
Tack C för denna härliga dag!

torsdag 25 oktober 2012

Gammelfaster igen


I går kväll blev jag gammelfaster igen i år. Denna gång var det min brorson, som fick sitt andra barn, en flicka, Sophia, tidigare har de ju en pojke, Sixten. Tur att jag inte har så mycket kvar på tröjan jag stickar till barnet, se bild. Det är bara mössan och att fästa lite trådar och sy i knappar, sen är den färdig.
Den var rolig att sticka, men eftersom jag gjorde en i somras, så blev det lite tjatigt. Men nu, mig veterligt, så dröjer det minst 9 månader innan det är aktuellt igen.
Den är stickad i ett jättehärligt ullgarn, Fine Wool Rheuma, stickor 3 och 3½, maskintvättbar.

onsdag 24 oktober 2012

Books and Dreams


Ny tidning om böcker och författare, bygger på tidningen Yourlife, som hade en bokdel, innan den lades ner. Lättsamma artiklar om aktuella böcker bl a memoarer av Tommy Körberg, Andreas Lundstedt och Camilla Henemark. En längre intervju med Harlan Coben, samt presentation av en mängd av höstens nya böcker. Inte så dum tidning, men den känns lättviktigare än Vi Läser, som ger ett mer seriöst intryck. Det tråkiga är att det flaggas för olika litteraturevenemang, men i storstäderna, och det är ju inte så lätt att ta sig dit.
Men som komplement till VL är denna inte dum, och detta nr behandlade ju inte samma saker som VL, så det känns ju bra. Får olika infallsvinklar om litteratur.

måndag 22 oktober 2012

Bokens afton

Roslund & Hellström, fr dn's hemsida, foto: Peter Knutson
Maria Ernestam
Maria Ernestam, fr www.mariaernestam.scom
Katerina Janouch
fr KJ's blogg på tara
File:Carin Hjulström 01.JPG
Carin Hjulström, bild fr Wikipedia

I onsdags kväll var det äntligen dags för höstens stora kulturbegivenhet här i Västervik (enligt mitt förmenande i alla fall). 5 författare (4 konstellationer) kom till Bryggaren för att berätta om sitt skrivande och författarskap och naturligtvis den senaste boken.
Det är tredje året och varje år har varit en upplevelse. Olika typer av böcker, olika personligheter och olika sätt att berätta har gjort att det varit mycket intressant och berikande alla gånger.
Jag köade i början av september för att få biljetter till detta evenemang och kom till bokhandeln vid 9.10, men det dröjde ända till ca 9.25 innan jag fick sällskap. Kände mig lite dum där jag stod, men när vi blev flera var det riktigt trevligt, man pratade och umgicks och då gick tiden riktigt fort.
Här är en länk till Västervikstidningen och artikeln om Bokens Afton.
http://www.vt.se/nyheter/lokalt.aspx?articleid=6587486

lördag 13 oktober 2012

"Lördagens stora bröllopsfest" av Alexander Mccall Smith

Ännu en bok i en serie, denna gång Damernas detektivbyrå med Mma Ramotswe, som utspelar sig i Botswana. Bröllopsfesten är Mma Makutsis, som äntligen ska gifta sig. Men hon har skoproblem, och funderar om man ska berätta allt för sin blivande man. Ett fall där någon attackerar oskyldig boskap, och Mma Ramotsve tvingas tänka över regel nr 3 i Clovis Andersens instruktionsbok för detektiver: ljug aldrig för en klient.
Vardagsnära händelser som är småtrevliga och känns väldigt igen, som vanligt en mysig och trevlig bok, där man verkligen känner folk och händelser.

"Scones & Bones" av Laura Childs


Har läst ännu en i serien Tea Shop Mysteries om Theodosia, som har en teaffär och tekonditori. Dessutom så lyckas hon alltid hamna i olika mysterier, antingen direkt som inblandad eller för att någon ber henne om hjälp. Det är väl kanske inte det mest sannolika, men det är trevligt och mysigt. Personerna och allt kring teet är härligt. Haley som bakar, Drayton som blandar te och vet allt därom, grannen Delaine, polisen Tidwell etc. Människor som man lärt känna i de olika böckerna, detta var visst nr 12.
Själva mysteriet var en stöld på en piratutställning, där flera personer skadas och en dör. Stöldgodset var en bägare gjord av Svartskäggs skalle, besatt med en diamant. Tydligen finns det många som är besatta av pirater och deras skatter. Berättelsen vindlar sig framåt, interfolierad med tedrickande och ätande av diverse godsaker.

Soppteater med Berit Carlberg

från VT's hemsida, foto: Ingrid Hjortvid-Johansson
I går var R och jag på kulturbegivenheter på lunchen. Först soppa, gulasch med ostmacka, och sen en mindre avskärmning på Bryggaren. Tur att vi inte var i stora salen, för det hade inte blivit samma stämning. Hon var ju ensam på scen (hennes 90-årige pianist var med via inspelning, hade tyckt att det blev för långt att åka) och vi var ett 100-tal i publiken.
Hon berättade och sjöng om olika kvinnliga stjärnor, deras liv och hennes egen relation till dem. Hon hade nog inte mött någon av dem, men de hade ändå haft en inverkan på henne. Greta Garbo, Zarah Leander, Marlene Dietrich, Ingrid Bergman, Edith Piaf och även en man, Nils Poppe. Att hon kom fram till honom, berodde på att hon spelat Garbo på Fredriksdalsteatern i AB Dun & Bolster.
Mycket trevlig föreställning med en härlig stämning, medelåldern var hög, och därigenom så kände människorna till både BC och de hon berättade om.
Efter en timme gick man tillbaka till jobbet, och kände sig verkligen vederkvickt och andligen upplyft.
På slutet sjöng hon en hyllningsvisa till Piaf, som en person Marja Entrich (känd kosmetolog i Stockholm) gjort. Hon var tydligen en visdiktare och sångare. Vacker visa, men hennes namn har jag aldrig hört, faktiskt.

torsdag 11 oktober 2012

Årets nobelpristagare i litteratur är..

en kinesisk författare, Mo Yan. ?
Har aldrig ens hört namnet. Det brukar ju ibland kunna vara så att man i alla fall har hört talas om den person som fått priset, men så icke i år. Men tydligen fanns flera av hans böcker översatta till svenska, så helt okänd var han väl inte.
Ska vara en del av den kinesiska, episka berättartraditionen med skrönor etc, när böckerna beskrevs så lät det som att man kanske skulle kunna läsa något av honom.
Här skriver
Anna Gustafsson Chen om Mo Yan
på sin blogg. Hon har tydligen översatt boken "Ximen Nao och hans sju liv" och den låter lite spännande, faktiskt. XN har dött och lyckas övertyga underjordens härskare om att få återkomma till livet, men det blir som åsna och sen i form av olika djur innan han blir människa igen. I dessa skepnader upplever han livet i Kina under 50 år.

måndag 8 oktober 2012

Onsdagsklubben med Thomas Eriksson och Tareq Taylor

från Bokia Västerviks hemsida
I onsdags var det bokhandelsbesök igen. Det är enormt vad det går fort mellan gångerna, tiden bara springer iväg. Denna gång följde även G med, eftersom det rörde sig om matlagning, det är ju han intresserad av.
Men först var det Thomas Eriksson som berättade om sin senaste bok "Illdåd planeras" om vad som händer efter en våldtäkt, rättegång, hur offret reagerar etc. Han var otroligt engagerad i sitt ämne och hade gjort mycket research, men det kändes nedslående att fortfarande år 2012 behandlas kvinnor som sker i samband med rättegång. Inte en bok jag skulle vilja läsa, säkert bra, men kändes alldeles för eländig. Blev även en tryckt stämning, men det förändrades ju när Tareq Taylor kom igång.

Fascinerande, men han var lika trevlig som han verkar i tv. Intresserad av människor, pratsam, gillade att berätta om matlagning och hur och varför. Lagade under tiden skånsk äggakaka, som vi smakade tillsammans med fläsk och rårörda lingon. Dessutom ost med kvittenmarmelad. Allt jättegott, men det blev trängsel till grytorna, inte minst av alla äldre, som hade vassa armbågar. Tyvärr har ju inte jag det, men det räckte ju till oss alla.
T berättade om sin bok "Klassiker" som innehöll enkla snabba maträtter, med tips om allt möjligt. Läckrast om högreven som får stå i ugnen under natten och på morgonen har man ett jättemört kött och en god buljong. Därmed kan man göra ex Boeuf bourgignon på 30 min. Lät spännande och vi kunde inte låta bli att köpa boken.
I helgen har vi lagat risotto med fläsk och champinjoner ur den, och R hade lagat Coq au vin. Alltsammans jättegott.

lördag 6 oktober 2012

Böcker lästa under september

68. "Pensionat Vidablicks gåta" av Katarina Genar
69. "Till offer åt Molok" av Åsa Larsson

Det blev faktiskt inte fler i september. Jag har inte varit upplagd för att läsa, mycket på jobbet, mycket privat, hälsoproblem i familjen etc. Så det har mest blivit att jag bläddrat i tidningar och löst korsord.

Till offer åt Molok, var en bra bok med kopplingarna nu och tidigare och hur intrigen vävdes ihop var jättebra och spännande. Men jag kan inte släppa att hon slog ihjäl katten i slutet, det förtog det mesta av allt som varit bra i boken. Jag kan inte med böcker där man är elak mot djur, och för mig kändes detta väldigt onödigt. Hon borde ha hittat en annan lösning för problemet tycker jag.

lördag 29 september 2012

Opera Light L'amour

från www.operalight.se
Förra helgen var vi på Bryggaren på en föreställning med musik, sång och dans. En Stockholmsbaserad ensemble med 4 sångare, 2 dansare och 1 pianist. Fartfylld, lättsam föreställning med musik ur musikals, operetter och operor. Bra komponerat, även om jag blev besviken på toreadorarean som bara kördes som allsång. Jag hade ju väntat på att den manlige operasångaren skulle sjunga. Den kvinnliga sjöng ju Habaneran, men man hade bestämt annorlunda.
Det som var fantastiskt i det hela, var hur dansen var invävd, både i flera sångnummer, men även som enskilda dansnummer.
Mycket bra, underhållande och man blev på gott humör. Synd bara att det inte var mer folk, drygt ett 100-tal. Där missade man något mycket bra.

fredag 21 september 2012

Onsdagsklubben Johanna Lindbäck och Katarina Genar

från Rabén & Sjögren, foto: Leif Hansen
Som om jag frågatI går var vi på höstens andra onsdagsklubb, som var ägnad åt ungdomslitteratur. Det var flera av de personer som brukar gå på detta, men även en hel del ungdomar och det var ju kul, eftersom det lite vände sig till dem.
4 st personer, 2 författare och sen 2 personer från olika förlag som berättade om lite olika förslag på böcker för barn/ungdom.
Johanna Lindbäck, som också skriver på Bokhora - bra site, men namnet känns inget vidare. Högt och lågt om böcker. Finns jättemycket intressant att läsa där. Men nu till henne som person och författare, hon var i grunden lärare, men hade alltid vetat att hon ville skriva. Fick chansen under ett medföljande år till sin sambo i Norge och skrev den första boken. Men som hon sa, den som sen gavs ut var omskriven helt och en massa gångenr. Har precis kommit ut med sin sjätte bok, "Som om jag skulle fråga" om 17-årige John vars föräldrar håller på att skilja sig, hans bästa kompisar (kille och tjej) har blivit ihop och han känner sig utanför, lite förråd, avundsjuk etc. Hon utforskar detta och det blir bättre mot slutet. Intressant kvinna, uppvuxen i Luleå och har förlagt sina böcker till Umeå och Luleå - eftersom det redan finns så många böcker som utspelar sig i Stockholm. Blir annorlunda på en mindre ort.

Katarina Genar
från Bonnier Carlsen, foto: J Falk
  • Den magiska kappanKatarina Genar, hon är logoped, boendes i Linköping och har kommit ut med sin tredje bok "Den magiska kappan". Hon skriver böcker där det finns ett inslag av kontakt mellan nutid och dåtid. I denna bok en antik kappa, där det finns en dagbok från 1932, där en likaledes 11-årig flicka skriver, en gravsten, en äldre man etc. I beskrivningen av hennes böcker kändes de som det fanns ett stråk av fantasi mitt i verkligheten, medan JL's var mer verklighetsnära. Men det kändes som att detta skulle vara spännande att läsa.

  • Sen berättade de två representanterna från bokförlagen om barn och ungdomsböcker och det fanns flera stycken som verkade mycket intressanta. Boken om alfabetets historia, Percy Jackson, som bygger på grekisk mytologiska figurer satta i nutid, boken "En sån där vidrig bok där mamman dör", där hon blir ensam och måste flytta till sin jätteberömda pappa, som hon aldrig mött.
    Så nog kunde man hitta saker att läsa alltid.

    söndag 9 september 2012

    Böcker lästa under augusti

    57. "Narr på nocken" av Stieg Trenter
    58. "Gideons ring" av Carin Gerhardsen
    59. "Den andra dödssynden" av Lawrence Sanders
    60. "Högt spel vid Nilen" av Barbara Cartland
    61. "Black butterfly - Lucifer Box" av Mark Gatiss
    62. "Major Pettigrews sista chans" av Helen Simonson
    63. " Lagom finns bara i Sverige - och andra myter om språk" av Mikael Parkvall
    64. "The language of bees" av Laurie R. King
    65. "Cat in a Topaz Tango" av Carole Nelson Douglas
    66. "Bossypants" av Tina Fey
    67. "A mysterious affair of style" av Gilbert Adair

    fredag 7 september 2012

    Kataloger från Stoff & Stil

    I veckan fick jag katalogerna inför hösten/vintern från Stoff & Stil och det är alltid lika kul att bläddra i dem. Visserligen kommer jag oftast inte till skott på att sy i samma utsträckning som förr (snarare inte alls), men det är kul ändå. Man kan ju fantisera om vad man kan göra av olika tyg och olika mönster som man ser.
    Tyvärr är det numer oftast lite tråkiga tyger, antingen svart eller riktiga festtyger eller barntyger. Det fanns ett rejält urval av mönstrad jersey tex. Bra för de som syr barnkläder, men lite tråkigt för en annan. Men ev kommer jag till deras nya butik i Kungens kurva i oktober och då får vi se om de ev har lite annat där också.

    onsdag 5 september 2012

    "A mysterious affair of style" av Gilbert Adair


    En mysdeckare i Agatha Christie-stil, som utspelar sig strax efter kriget. Deckarförfattarinnan Evadne Mount och pensionerade polisen Trubshawe möts igen och här blir de vittne till ett mord på en skådespelerska mitt under en filminspelning, där igen av de sex möjliga mördarna har ett motiv. Däremot har de alla ett motiv, men ej möjlighet till ett tidigare mord.
    En mysig pastisch på AC-deckare, och ett härligt persongalleri. Rolig, kanske inte världens bästa deckarstory, men kul

    "Vi läser nr 4"

    I detta nummer finns en artikel med och om Jonas Gardell och hans nya bok om aids i Sverige under -80-talet och den tidsera som var då. Efter att ha läst lite om boken känns det som något man verkligen vill läsa.
    Även om Jeanette Winterson, namnet hade jag hört innan, men kunde ej förknippa med någon bok.
    Jakten på svenskheten av Qaisar Mahmood, som åkte motorcykel runt i Sverige för att försöka hitta vad svensk egentligen är. Den låter mycket intressant.
    Sen även en kul artikel om Runmarö och diverse författare som haft/har med ön att göra.
    Blänkare om litterära evenemang, Louisiana litteraturfestival, Edinburgh Book Festival, bokstaden Hay-on-wye. Jag och R har mycket kvar att utforska i denna genre.


    lördag 18 augusti 2012

    Doptårta


    I helgen var vi på dop av lilla Elna och en av gästerna hade denna doptårta med sig. Visst är den fantastisk!. Gjord av rullade blöjor med rundlar av kartong för att hålla ihop tårtan och sen ibland blöjorna fanns hakklapp, mugg, napp etc. Och på toppen en Tiger, personen som gjort detta älskar tydligen orange för hon var även klädd i en orange tunika, så totalt färgmatchad. Hela tårtan sen inslagen i cellofan.
    Men vilken härlig idé! Synd att vi inte har något dop inom G's familj, för inom min kan vi ju inte göra detta. De har ju fått samma idé!

    Stickad barntröja


    Under våren och försommaren så har jag stickat tröjor till mina syskonbarnbarn. Fördelen är ju att det går ganska fort, eftersom de inte är så stora.
    Till Sixten, 3 år, stickade jag denna blå tröja i ullgarn med en speciell mössa. Storlek 4 år, för jag vet inte hur stor han är i förhållande till mönstret. Kul att sticka, men som alltid är ju monteringen jättetråkig. Två knappar på vänster sida vid halsen också.
    Sen ville jag ge mig på något med mer mönster och då blev det en dopgåva till Elna. En spetströja i ullgarn med en mössa, 9-12 månader. Jättesöt, men av någon anledning så vill inte den bilden komma över. Så vi får se om det kan funka senare.
    Och eftersom Sixten ska få ett syskon om några månader, så är jag i full gång och stickar en till spetströja. Inte fullt lika roligt, men för rättvisans skull, så måste jag ju göra en till.

    torsdag 9 augusti 2012

    "Major Pettigrews sista chans" av Helen Simonson

    En helt underbar bok om livet i en liten engelsk by, och framför allt vänskapen mellan major Pettigrew och Mrs Ali. P, en äldre korrekt ntleman, som lever ensam efter fruns död och ibland avbrutet av golfklubben och jakt. A, har byns diversehandel,efter makens död. En dag möts de och upptäcker att de älskar böcker och en vänskap tar sin början. Men vad säger omgivningen och deras familjer? Om kulturkrockar och kärlek på äldre dar. Rolig, mysig bok med härliga karaktärer och en rolig historia, och ett bra slut. Paret med Churchill-gevär och hur det löstes. En feelgood roman, mycket läsvärd.

    lördag 4 augusti 2012

    Böcker lästa under juli

    45. "Sanning" av Peter Temple
    46. "Pilotens hustru" av Anita Shreve
    47. "Döden i förklädnad - Morden i Midsomer" av Caroline Graham
    48. "Vila i frid" av Sofie Sarenbrant
    49. "A room full of bones" av Elly Griffiths
    50. "Revolution! Frankrikes blodiga år" av Herman Lindqvist
    51. "Själakistan" av Ann Rosman
    52. "Smokin' seventeen" av Janet Evanovich
    53. "Lärjungen" av Hjorth & Rosenfeldt
    54. "I dag röd" av Stieg Trente
    55. "I stället för dig" av Sofie Sarenbrant
    56. "Den sista vintern" av Åke Edwardson

    lördag 28 juli 2012

    Dopklänning

    I början av veckan var mamma, bror och svägerska nere och hälsade på ett par dagar. Då passade jag på att fixa till dopklänningen. Det är ju så att vi har en dopklänning som gått i släkten sedan mitt dop för 53 år sen. För några år sen kom jag på att jag skulle brodera namn och år på alla som döpts i den. Det är en jättetrevlig ide, men har ju inneburit att jag skaffat mig jobb inför varje dop.
    Nu har ju min yngsta brorsdotter fått en dotter, så det var dags igen. De hade med sig klänningen och jag broderade, så allt är klart inför dopet. Som väl var så ska hon heta Elna, kort och snabbt gjort. Hon är nr 12 att döpas i denna.
    Men redan runt årsskiftet blir det nästa broderi, ty då ska min brorsson ha sitt andra barn.


    söndag 22 juli 2012

    Svampodling

    Detta är vad vi har på tomten, alldeles vid uteplatsen! Dessutom har vi även kantareller under trallen, inte illa.



    fredag 20 juli 2012

    "Nygammalt" på Kalmar Länsmuseum - ej

    I går åkte vi till Kalmar för att se denna utställning, varifrån vi sett ett inslag i Smålandsnytt. Regn och rusk och dessvärre var vi inte ensamma om denna ide. Det var fullt på museet, och en väntetid på upp till 2 tim. Så det blev inget av nostalgibesöket för att se kasettband, rullskivetelefon, 70-och 80-talets ord etc.
    Vi gick ner på stan i ösregnet och fikade på Subway - första gången och det var faktiskt riktigt bra, kan göras flera ggr. Flanerade lite i affärer, men man var inte helt upplagd pga vädret. Hittade i alla fall en piketröja på Joy, på rea! Inte illa. Dessutom lite nya duschcremer på Body shop.Å
    Mat och systemet och sen hem igen. Men det blev ju i alla fall en utflykt, även om det inte blev som det var tänkt!

    lördag 14 juli 2012

    Böcker lästa under juni

    39. "Stora Karlsö" av Bengt Berg
    40. "Yrke: Povel Ramel - inte en biografi" av Staffan Schröder och Stefan Wermelin
    41. "Mitt liv" av Michael Parkinson
    42. "Flyktkonsten" av Fredrik Sjöberg
    43. "The act of Roger Murgatroyd" av Gilbert Adair
    44. "Nattens mörka toner" av Domingo Villar

    onsdag 11 juli 2012

    "Misse Under Ytan"

    Vi har ju bytt ut vår "Keops Jagar Jämt" mot en "Misse" och denna vecka har jag haft bilen till jobbet. G har åkt buss. Det har inte varit helt smärtfritt, ty dels har den sex växlar och dels ligger de väldigt nära varandra. Så första dagen när jag skulle åka hem, så bara bilen stannade tills jag insåg att jag nog fått i 3:an istället för 1:an. Då gick det bättre!
    Men har nu efter några dagar ganska bra lärt mig hur växlarna ligger så det går bättre. Sen är det ju bra att träna på bilkörning, för det är ju inte det bästa jag vet! Undviker dock om jag kan att köra in i stan, eller där det är mycket trafik.

    onsdag 4 juli 2012

    "Mitt liv"av Michael Parkinson


    Har läst MPs memoarer om hur han började i journalistyrket. Gruvarbetarson där fadern tog med honom ner i gruvan för att få honom att inse att det inte var något för honom. Började genom att åka runt på mindre idrottsevenemang och sälja små referat därifrån. Sen har han vandrat framåt och varit på en mängd olika tidningar och tv-stationer. Mycket intressant och välskrivet, men han är ju också journalist. Skriver om olika personer som han mött i sitt yrke, både såna som han fick bra kontakt med och dem där det inte funkade alls.

    söndag 1 juli 2012

    "Flyktkonsten" av Fredrik Sjöberg

    FS andra bok som handlar om målaren Gunnar Widforss, som emigrerade till USA och där erhöll epitetet Nationalparksmålaren. Han har även en utsiktspunkt i Grand Canyon uppkallad efter sig. Interfolierat med anekdoter och funderingar kring hans egen person och liv. Jag tyckte om denna, liksom hans första i denna serie, men gillade inte Russinkungen, kan inte sätta fingret på vad, men han var mer gnällig upplevde ja på något vis.

    torsdag 28 juni 2012

    Sommarboende

    I helgen flyttade vi ut till sommarstugan för 7 veckor. Först nu 3 veckor när vi fortfarande jobbar. Men det är ju lika enkelt att pendla härifrån, gemensamt till Gunnebo och sen en av oss med buss och den andra tar bilen. Det är ju härligt att komma ut hit på kvällarna och njuta av naturen och lugnet.
    Inte minst trivs Keops med sitt revir här. Mössbeståndet decimeras rejält när han är här.

    söndag 17 juni 2012

    "Yrke: Povel Ramel - inte en biografi" av Staffan Schöier och Stefan Wermelin

    En Coffe table book om Povel Ramel och allt han gjort. Det finns även med lite om hans privata liv, men mer som en liten bakgrund till allt annat. Det är ett jättearbete som dessa två gjort och det var jätteintressant att läsa om allt han gjort, i vilken föreställning som vilka melodier var med och vilka personer etc. Man upptäckte vartefter den enorma produktion som PR lämnade efter sig. Svårt att säga så mycket mer annat än att det var värt att gå igenom, för man upptäckte så mycket spännande.

    "Stora Karlsö" av Bengt Berg

    En bok skriven i början av 60-talet, när benämningar var annorlunda. När man fick gå vart som helst, även nere på stränderna och klättra upp till klippor och fågelbon. Men naturligtvis utan den mängd med människor som idag besöker St Karlsö. Fascinerande att läsa, även om man inte alltid förstod vad han pratade om, eftersom han använde lokala benämningar - ex tördar = tordmulen. Sen fick man fundera ibland på var någonstans han var, för namnen på områden är inte alltid samma.
    Dessutom gammaldags text, och språk, men samtidigt målande och poetiskt, så en härlig bok. G läste den innan vi åkte och jag efteråt, men det gjorde inget. Det gav en annan dimension i efterhand av besöket.