torsdag 24 maj 2012

Fredrik Sjöberg på onsdagsklubben

Foto: Cato Lein, från A Bonnier förlag
Igår kväll var FS på bokhandeln och pratade om sin nya bok "Varför håller man på?" Den består av diverse essäer om en mängd olika ämnen. Sen gjorde han en "tysk" litteraturkväll. Det är nämligen skillnad mellan Sverige och Tyskland. Här ska man berätta lite om sig själv och så läsa lite ur boken. Men i Tyskland så är det tyngdpunkt på läsningen, 30-45 min. Så han läste lite olika stycken ur boken och till sist den sista essän om sin pappa. Mycket bra och dessutom väldigt roligt med så mycket högläsning. Det blev en annan känsla med så mycket läst, vilket han dessutom gjorde mycket bra.
Sen är det lite lustigt att se hur mycket folk det var på kvällen. Mesta någonsin, för att han är från Västervik. Men synd att folk inte kommer till andra författare, för mer okända är ju minst lika bra.

onsdag 23 maj 2012

Bröllopspresent = bokstavskudde

I helgen gifte sig min brorsdotter Mikaela med Marcus och som present gjorde jag denna kudde. De kommer att heta H.. så det står för efternamnet och sen märkt med initialer och datum. Blev riktigt bra och jag är nöjd med den. Det hängde över mig eftersom jag inte kom igång i tid utan det drog ut på tiden och blev mer och mer stressigt. Men när jag väl började gick det riktigt snabbt, sen vet jag inte om de var medvetna om att detta faktiskt var hemgjort och speciellt till dem. Vi var ju 84 personer, så det var ganska mycket presenter, men förhoppningsvis kommer de att upptäcka den senare.
Bröllopet var roligt och mysigt och de var väldigt söta ihop. Mycket fin klänning och även tärnklänningarna som min svägerska hade sytt var riktigt fina, det var ju både till gravid och normal person, men modellen funkade jättebra till alla.
Buffé, sen hemgjord bröllopstårta och 3 spelande killar, som var riktigt bra. Varierad musik och både ung och gammal dansade och sjöng, så vi hade jättekul. Vi gick hem vid ca ½ 1 och bror och övriga kom vid ½3. De var ju tvungna att se till det hela lite grand, även om städningen ju kom dagen efter.
Och tur med vädret hade de också, soligt, men blåsigt. Sista chansen för bröllop i Lids kyrka i år, eftersom den stängs för rengöring av målningar och det tar väl säker minst resten av året. Så M kan ej ha barndop i kyrkan, utan det får bli någonannanstans.

måndag 21 maj 2012

"Varför bad de inte Evans?" av Agatha Christie

Efter att ha läst om Mrs Chippy och blivit riktigt deprimerad, så behövde jag något uppmuntrande. Då passade jag på att ta en AC, de är mysiga, och deras mord är aldrig så blodiga eller eländiga, så det var en bra motvikt.
Bobby upptäcker en skadad man på en klippstig och när hans kamrat går för att hämta hjälp, vaknar plötsligt mannen till och yttrar "Varför bad de inte Evans?" och sen dör han.
Hittar ett foto i hans ficka, men vid förhöret visas ett annat foto, och en person dyker upp och säger sig vara hans syster. Men kan detta stämma? Tillsammans med Frankie lägger de upp en taktik för att se vad som kan ha hänt och diverse händelser, giftmordförsök, kidnappning etc, så löser sig gåtan.
Som alltid mysigt med AC, genomtänkt intrig, och som vanligt så är den skyldige (eller de) inte den man trott, eller den som man allra minst misstänkt. Precis vad jag behövde efter Mrs C.

"Mrs Chippys sista expedition1914-1915" av Caroline Alexander

Detta handlar som skeppskatten Mrs Chippy som medföljde på Ernst Shackletons expedition till Antarktis med skeppet Endurance. Här får vi en skildring i Mrs Chippy's återfunna dagbok, där han skriver om händelser ur sitt perspektiv. Det är inte samma saker som är viktiga som i Shackletons beskrivning.
Mrs Chippy har bråda dagar, kolla Endurances kölvatten, hålla koll på mössen, räkna in olika varor och detaljer som fanns ombord. Tillbringa tid med de andra sjömännen och göra dem på gott humör, etc.
En jättemysig och rolig bok, ända till sista sidan. Då har man beslutat att överge båten, som var fastfrusen och riskerade att brytas sönder, och Mrs Chippy får en skål fylld med sardiner och sen sitter hans husse och talar om vad de gjort tillsammans och sen slutar det hela. Kändes verkligen som en dödsdömds sista måltid, och när jag letade lite på detta, så visade det sig att man hade skjutit både Mrs Chippy och flera av slädhundarna som man inte trodde skulle klara marschen mot öppet hav.
Hemskt sorglig, men annars en jättebra bok.

"Friheten förde oss hit" av Gunnar Ardelius

I slutet av 60-talet åker en svensk familj till Liberia, där pappan fått jobb som personalchef på Lamco, svenska gruvföretaget. På plats i Liberia stiger obearbetade konflikter och känslor till ytan och hettan och fukten förstärker det hela. Pappan tar sin tillflykt till jobbet, mamman till tabletter och sonen möter Ormpojken, som jobbar i trädgården. Strejk i gruvan och sonen ställer sig på de strejkandes sida, och detta får stora konsekvenser.
Tyvärr så tyckte jag inte att boken var så bra, som jag upplevde det när han var och pratade om den. Jag blev inte engagerad i personerna, och tyckte inte att jag förstod varför de handlade som de gjorde. Och inte blev det något ordentligt avslut heller. Fast det är ju min åsikt, att man gärna vill ha saker och ting avslutade, men här åkte de hem, och vad hade de lärt sig av sina upplevelser. Vad kommer att hända med dem när de kommer hem och möter den svenska verkligheten igen?
Nej, levde inte upp till mina förväntningar.

"Death comes to Pemberley" av P.D. James


PDJ har skrivit en fortsättning på Jane Austens "Stolthet och fördom" med en mordhistoria. Kvällen före deras stora bal kommer plötsligt en vagn körande i full fart och ur tumlar Lydia, Elisabeths syster som rymde och gifte sig med soldaten Wickham. Hon är i upplösningstillstånd efter att W och kapten Denny sprungit ur vagnen i skogen och plötsligt hördes ett skott. Vem sköt och blev någon skadad?
Själva storyn är inget särskilt att hänga i julgranen utan behållningen var stilen i boken. Den känns som att JA skulle kunnat skriva på detta sätt.
PDJ har även med små återblickar och snabb info om olika saker som hänt karaktärerna tidigare, vilket gör att man, även om man ej läst SoF kan hänga med. Mysig bok för att det är en fortsättning på en annan, inte så mycket för boken självt.

onsdag 16 maj 2012

"Russinkungen" av Fredrik Sjöberg


Här skrivs om Gustav Eisen, entomolog och allmän biolog, känns det som. Han var född i slutet av 1800-talet och levde till in på -70-talet. Varit framför allt i USA och Sydamerika, där han samlade in insekter av olika slag. Började med russinindustri i USA och diverse annat. Berättelsen om honom med kommentarer och berättelser ur FS's eget liv.
Likartat som Flugfällan som handlade om Rene Malaise, men den tyckte jag var bättre. Kanske för att FS kändes mer engagerad i honom, i denna bok verkade han ha kommit fram till att detta med insekter och blomflugor var inte kul längre. Så boken kändes också lite avslagen. Ev för att greppet med en person och hans eget liv inte var nytt längre, eller för att det kändes som en upprepning mot förra boken av vissa avsnitt.
Måste ju nu få tag i mittenboken och se vad jag tycker om den.

måndag 14 maj 2012

Strindbergslunch på biblioteket

I dag på lunchen var vi nere på biblioteket för att uppleva Strindberg. I dag är ju 100 år sen han dog.
3 st ur bibliotekspersonalen läste dikter, novellen "Ett halvt ark papper" (som jag kände sen gymnasiet), den är bra, att bara ha kommit på att genom ngra anteckningar på ett papper få fram flera års händelser, och att man verkligen ser vad som hänt.
Han var även den tidens störste amatörbotaniker, vilket jag aldrig hört talas om. Ngn hade gått igenom alla hans böcker, noveller, dikter och mer än 8.000 kvarlämnade brev och funnit att 1.500 växter nämns i dessa verk. Tydligen mer än ngn annan författare. Sen lästes ett stycke ur "Hemsöborna", om slåttern och där nämns en mängd växter.
Dessutom spelade och sjöng en från musikbiblioteket tonsatta dikter av AS. För att vi även skulle få lite lekamlig spis, så fanns te och mackor för självkostnadspris. Vi var väl 10-12 personer, synd att inte fler kommer när man ordnar ngt sånt här, men vi är ju ngra tappra själar i alla fall.

"The devil in the white city" av Erik Larson


En bok som jag köpte när jag vankade på Minneapolis flygplats i väntan på avgång. Denna bok fanns i skyltfönstret och verkade intressant. Eftersom detta var det sista exemplaret så borde den ju vara det. Dessutom var den "National book award finalist" - vann inte men var med i finalen.
Boken handlar om världsutställningen i Chicago, som jag inte visste mycket om, så det var intressant. Samtidigt härjade en massmördare där, även om det verkade som det tog mycket lång tid innan man upptäckte att han fanns.
Boken utspelar sig första åren på 1890-talet och vartannar kapitel handlar om D Burnham och hans arbete med att åstadkomma utställningen, och vartannat om H H Holmes, mördaren. Intressant att läsa om arbetet med utställningen och hur mycket man åstadkom på väldigt kort tid. Och nu vet jag varför pariserhjul heter "Ferris wheel" på engelska. Det första konstruerades till denna världsutställning av en person som hette Ferris.
Kapitlen om mördaren och mördandet var mer diffusa, eftersom han aldrig berättade helt om alla mord han begått, eller kanske trotts begått. Egentligen hamnade inte de två delarna ihop någonstans. Det enda var väl att det kom mycket folk till Chicago för utställningen och därigenom kunde folk försvinna utan att man kopplade ihop dem.
Han avslöjades pga ett försäkringsbedrägeri och en mkt envis utredare som följde i spåren och till sist fick fram bevis nog för att fälla honom.
Boken var riktigt bra, ett tag tyckte jag att den var väldigt seg, med all beskrivning av utställningen och arbetet med dränering och beräkningar av virke och material. Men den tog sig. Så mycket bra, även om man aldrig fick någon riktig förklaring till varför han mördade som han (ev) gjorde.

söndag 13 maj 2012

"Café du Monde" av Ulf Hannerz


UH är antropolog/etnolog som skriver om människor och områden han mött. En del i samband med olika akademiska projekt och andra bara berättelser.
Bitvis jätteintressant, men ibland trasslar han in sig lite väl i akademiska termer och diskussioner, och då kan man hoppa över långa stycken.
Men det verkar som det har varit en lång och trevlig karriär, med mycket resor, människor och upplevelser.
UH var även med i Kvitt eller dubbelt om akvariefiskar och kallades "Hajen" och gav upphov till begreppet slamkrypare. Detta när han var i tonåren i början av 60-talet.

söndag 6 maj 2012

Twin peaks av David Lynch och Mark Frost


Har ägnat en del av helgen till ett återbesök i Twin Peaks. Läste om en ny författare, som haft "Secret diary of Laura Palmer" som viss inspiration till hennes böcker, och då blev jag sugen på att läsa om dessa.
TP var en tv-serie som gick för ca 20 år sen och där vi på jobbet var enormt engagerade i densamma. Vi tittade och diskuterade och funderade på vad som hade/skulle hända. Angelo Badalamentis signatur-melodi - enormt suggestiv melodi. Fantastiska personer, konstiga och spännande, oförståeliga etc. Men tyvärr så blev den sämre under omgång 2, och lades ner, vilket innebar att man inte fick riktigt ordentliga förklaringar till vad som hänt och skett. BOB - vad händer då med Agent Cooper?
En av böckerna är mer som en "turistinfo" om TP. De andra två är berättande om vad som hänt innan tvserien. Agent Coopers uppväxt och vad som format honom. Laura Palmer, och vad som hänt henne och hur hon varit innan hon mördades.
Böckerna var kul, eftersom de pekar framåt mot serien, men annars var de inga höjdare.
Skulle på sitt sätt vilja se om serien, men samtidigt så är ju frågan - hur besviken blir man? Måste suga på denna karamell ett tag till.

lördag 5 maj 2012

Böcker lästa under april

24 - "Döden löser alla problem" av Reginald Hill
25 - "Den femte årstiden" av Mons Kallentoft
26 - "Än en gång" av Diane Keaton
27 - "Huset vid havets slut" av Elly Griffiths

Detta var verkligen en överraskning, men det är väl för att jag har börjat i en massa böcker, men inte läst ut dem än. Fast antagligen är det bara att jag inte har varit inspirerad att läsa:

torsdag 3 maj 2012

Keops 10 år!


I dag fyller Keops 10 år och det är otroligt att vi haft honom hos oss så länge. Tiden springer verkligen iväg.
Så ikväll vankas det räkor för hans del - man måste ju fira på något vis!
Sen är det ju lustigt att han är svart, när han var liten var han helt grå. Men sen över en dag så blev han svart. Konstigt hur det kan bli.
Har haft många bemärkelsedagar nu, 1 maj, mitt yngsta syskonbarn, och igår mamma.

tisdag 1 maj 2012

Valborgshelg i stugan

Vi har varit i stugan i helgen och detta var Keops när vi hade packat väskan. Han la sig resolut på den, så att vi definitivt inte kunde åka utan honom. "Jag ska inte bli bortglömd, tänkte han".
Har varit en härlig helg, även om starten var sämre. När vi kom ut visade det sig att det varit tjuvar i farten som gått in i ett flertal förråd på gatan, och tagit verktyg, vitvaror till nybygget etc. Men grannarna sa att det gått förbi och inte sett något hos oss. Men det visade sig att de varit på gäststugan, men bara brutit sig in. Det verkar inte som om vi har något som stulits. Ibland är det tur att man inte har så mycket saker av värde!



Vi har städat ris, bränt vår egen Valborgseld. Brände upp riset som samlats under 3-4 år. Planterat begoniorna, grävt om kryddlandet etc.Samt upptäckt att det nog är så att vi kommer att få blommor på syrenen i år. Den är ju satt för 11 år sen och det är först nu som den vuxit till sig något och dessutom har blomknoppar. Jätteroligt! Det är ju en syren som stammar från Lid och gården hemma, så det känns kul att ha det här.